Kup teraz
Zamknij nawigację

FAQ

Czym Greenie® różni się od innych Superfood produkowanych z młodego jęczmienia dostępnych na rynku?

Przede wszystkim to enzymatycznie żywy, sproszkowany sok z młodych pędów jęczmienia, a nie – tj. w przypadku większości produktów z młodego jęczmienia – suszona trawa jęczmienna. Ma to o tyle duże znaczenie, że suszenie w wysokiej temperaturze niszczy żywe enzymy, aminokwasy i prowadzi do utraty sporej ilości cennych substancji odżywczych. Greenie® jest produkowane według unikalnej Technologii < 42° niedopuszczającej do obróbki termicznej, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartościowe substancje odżywcze. Greenie® jako jedyne Superfood zawiera wszystkie aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz żywe enzymy trawienne i silne związki przeciwzapalne. Ponadto Greenie® wyróżnia się łagodniejszym, mniej intensywnym smakiem niż posiadają inne preparaty z młodych pędów jęczmienia.

Jak powstaje Greenie®?

Przede wszystkim to enzymatycznie żywy, sproszkowany sok z młodych pędów jęczmienia, a nie – tj. w przypadku większości produktów z młodego jęczmienia – suszona trawa jęczmienna. Ma to o tyle duże znaczenie, że suszenie w wysokiej temperaturze niszczy żywe enzymy, aminokwasy i prowadzi do utraty sporej ilości cennych substancji odżywczych. Greenie® jest produkowane według unikalnej Technologii <42° niedopuszczającej do obróbki termicznej, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartościowe substancje odżywcze. Greenie® jako jedyne Superfood zawiera wszystkie aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz żywe enzymy trawienne i silne związki przeciwzapalne. Ponadto Greenie® wyróżnia się łagodniejszym, mniej intensywnym smakiem niż posiadają inne preparaty z młodych pędów jęczmienia.

Czy Greenie® zawiera gluten?

Nie, Greenie® jest całkowicie bezglutenowe. Powstaje z młodych pędów jęczmienia, w których nie zdążył się wykształcić gluten. Młode pędy jęczmienia, z których jest wytwarzane Greenie® nawet wyglądem nie przypominają zboża. Podczas ich zbioru wyglądają jak świeża trawa, stąd nazywane są często trawą jęczmienną. Greenie® bez obaw może być spożywane przez osoby, które nie tolerują glutenu lub unikają go w swojej diecie.

Czy Greenie® jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i okresie karmienia?

Oczywiście sproszkowany sok z młodego jęczmienia mogą, a nawet powinny spożywać kobiety w ciąży i okresie karmienia. Sok z młodego jęczmienia pomaga przyszłym mamom wytworzyć wartościową, witalizującą pożywkę dla płodu i wspomaga jego prawidłowy rozwój. Spożywanie Greenie przez kobiety w okresie karmienia zapewnia szybkie uzupełnienie niezbędnych substancji odżywczych, regeneruje przemęczony organizm i dodaje tak potrzebnej wówczas siły i energii.

 

Czy mogę podać Greenie® swojemu dziecku?

Tak, Greenie® jest jak najbardziej bezpieczne dla dzieci. Niektórzy lekarze zalecają włączenie sproszkowanego soku z młodego jęczmienia do diety niemowląt tuż po zakończeniu karmienia piersią. Jest to podyktowane tym, że sok z młodego jęczmienia posiada ten sam poziom pH, co mleko matki i jest niezwykle odżywcze. Greenie® podawane starszym dzieciom wspomaga ich zrównoważony rozwój i uzupełnia dietę w niezbędne substancje odżywcze. W przypadku dzieci poniżej dzieci poniżej 10 r.ż zaleca się podawanie 1/2 łyżeczki Greenie®.

Czy Greenie® jest mi potrzebne, gdy spożywam 5 porcji owoców i warzyw?

Dieta bogata w świeże warzywa i rośliny jest oczywiście wystarczająca do zachowania zdrowia, pod warunkiem, że prowadzony tryb życia jest także zdrowy. Jeżeli organizm jest narażony na długotrwały lub częsty stres lub codzienna dieta obfituje w słodzone napoje i przetworzoną żywność, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców może okazać się niewystarczające. Do tego dochodzi obniżenie zawartości składników odżywczych w warzywach i owocach na przestrzeni ostatnich lat. Greenie® ze względu na ekologiczną uprawę na żyznych glebach i specyficzny proces produkcji zawiera potężne dawki wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto, im więcej wartościowych substancji dostarcza się do organizmu, tym więcej będzie miał siły do działania i obrony przed chorobami.

Jak stosować Greenie®?

Przygotowanie Greenie® jest niezwykle łatwe i zajmuje kilka minut. Wystarczy zmieszać 1 – 2 łyżeczki w 1 szklance wody mineralnej lub dodać do jogurtu, smoothie albo ulubionych 100% naturalnych soków. Greenie® najlepiej spożywać rano, po treningu lub 20 minut przed albo 2 godziny po posiłku. Niezwykle istotne jest wypicie przygotowanego płynu natychmiast po rozrobieniu, ponieważ w wyniku natlenienia już po kilku minutach może utracić pewną część wartościowych substancji. Dla pełnego zachowania żywych enzymów nie powinno rozpuszczać się Greenie® w gorących płynach.

Co wybrać: Greenie® czy kompleks witamin i minerałów?

Największą zaletą syntetycznych witamin i minerałów jest łatwość stosowania oraz duża dostępność. Jednak istotną wadę stanowi fakt, że nie zawierają w swoim składzie flawonoidów oraz żywych enzymów, które są niezbędne do synergistycznego oddziaływania składników odżywczych i pełnego działania substancji aktywnych. Wynika to z faktu, że kompleksy witaminowe składają się w całości z sztucznie wyodrębnionych substancji odżywczych.

Natomiast Greenie® zawiera wszystkie niezbędne witaminy, minerały, aminokwasy, a do tego białko, przeciwutleniacze i żywe enzymy. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków lub sztucznie wyodrębnionych składników. Cechuje go „bio – użyteczność”, ponieważ wszystkie substancje odżywcze znajdujące się w Greenie® pochodzą z naturalnego źródła, dzięki czemu są lepiej i łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm.

 

Dlaczego Greenie® jest lepszym źródłem białka niż mięso?

Białko znajdujące się w Greenie® składa się z 20 niezbędnych aminokwasów i jest łatwiej przyswajalne niż pochodzące ze źródeł mięsnych. Może być wykorzystane przez organizm w 90% i nie pozostawia po sobie niestrawionych resztek. Białko pochodzące z mięsnych źródeł wymaga dłuższego procesu trawienia, przez co pozbawia organizm energii i zwiększa uczucie zmęczenia. Ponadto pozostawia po sobie, tzw. odpadki trawienne, które mogą wywoływać alergie pokarmowe i inne nieprzyjemne dolegliwości oraz prowadzi do zakwaszenia organizmu.

Jak sprawdzić czy produkt zawiera pełnię wartości i żywe enzymy?

Autentyczność produktu oraz jego wysoką aktywność biologiczną i zawartość żywych enzymów można sprawdzić w łatwy sposób. Należy wsypać do szklanki 1 łyżeczkę Greenie®, a do drugiej szklanki 1 łyżeczkę innego produktu wytwarzanego z młodego jęczmienia. Następnie wlać do obu szklanek gorącą wodę. W szklance z Greenie® powstaną zwarte, słabo rozpuszczalne grudki, natomiast w szklance z drugim produktem proszek łatwo się rozpuści, tworząc zielony, mętny płyn. O czym świadczy powstanie grudek i dlaczego jest to pozytywny cecha? Grudki  powstają po ścięciu (denaturacji)  w gorącej wodzie żywych enzymów ( białka) zawartych w Greenie®. Inne soki jęczmienne nie wykazują podobnego efektu, gdyż żywe enzymy zostały zniszczone w trakcie procesu produkcji w wyniku oddziaływania wysokich temperatur.

Jak przechowywać Greenie®?

Greenie® należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu. Należy także pamiętać, żeby spożywać Greenie® tuż po przygotowaniu, ponieważ w wyniku natlenienia już po kilku minutach może utracić część wartościowych substancji.