Kup teraz
Zamknij nawigację

Jakość i badania

Na polskim rynku istnieje wiele produktów pochodzących z trawy jęczmiennej, jednak nie wszystkie posiadają taką samą bio dostępność i wartość odżywczą. Wszystko zależy od wielu czynników, m.in. od jakości gleby, na której rośnie jęczmień, sposobu uprawy i procesu produkcji.

Najważniejszą cechą wyróżniającą jest rodzaj produktu oraz sposób wytwarzania. Istnieje sproszkowana (zmielona) trawa jęczmienna i sproszkowany sok z młodego jęczmienia. Na czym polega różnica? Dlaczego Greenie® jest wyjątkowe?

Najbardziej popularna mielona trawa jęczmienna zawiera sporo cennych substancji odżywczych, jednak w przeważającej części składa się z małowartościowych zmielonych łodyg, ścian komórkowych i celulozy. Ponadto proces suszenia drastycznie obniża ilość substancji odżywczych w porównaniu do ich zawartości w świeżej trawie jęczmiennej. Działanie prozdrowotne w tego typu produktach jest ograniczone do minimum. Drugi rodzaj to wyciśnięty sok z młodego jęczmienia.

Produkt wysokiej jakości zawiera w sobie esencję wartościowych substancji prozdrowotnych w najczystszej postaci, których ilość odpowiada tym znajdującym się w świeżym soku. Jednak dotyczy to tylko produktów, które zostały wytworzone w prawidłowych warunkach i nie były poddane obróbce w wysokich temperaturach.

Dlaczego Greenie® to produkt najwyższej jakości?

Greenie® to 100% naturalny sproszkowany BIO sok z młodej trawy jęczmiennej. Stanowi unikalny produkt na rynku europejskim. Dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji w niskiej temperaturze Greenie® wykazuje ponadprzeciętną czystość, maksymalne stężenie substancji aktywnych i wysoką aktywność biologiczną. Spożywanie produktów pochodzących z młodego jęczmienia, które nie posiadają tych cech, nie zapewnia pełnego potencjału korzystnych efektów prozdrowotnych tkwiących w trawie jęczmiennej. Większość firm nie posiada odpowiedniej technologii i patentów, które umożliwiają wytworzenie produktu w pełni zachowującego wszystkie wartości odżywcze i cenne substancje, tj. chlorofil, żywe enzymy i pełne spektrum aminokwasów.

Proces produkcji Greenie® charakteryzują normy i standardy dużo wyższe niż  zazwyczaj stosowane przez innych producentów.

Każdy etap jest poddany ścisłej kontroli: od zasiewu BIO ziaren młodego jęczmienia na ekologicznych glebach, poprzez delikatne wyciskanie soku, niskotemperaturowe suszenie aż do próżniowego pakowania w atmosferze beztlenowej. Wszystko odbywa się zgodnie z certyfikacją ekologiczną  BIO i rygorystyczną kontrolą HACCP i GMP.

Niepowtarzalną cechą Greenie® jest proces produkcji w temperaturze poniżej 42 °C, opatentowane suszenie rozpyłowe w niskiej temperaturze i atmosferze CO2 oraz natychmiastowa liofilizacja i bariera tlenowa, która jest możliwa dzięki próżniowemu pakowaniu.

Unikalny proces produkcji zapewnia Greenie® zachowanie wszystkich substancji odżywczych, właściwych dla świeżo zebranej i wyciśniętej trawy jęczmiennej.

Organiczne ziarna

Używanie do zasiewu 100% naturalnych certyfikowanych ekologicznie ziaren jęczmienia.

Stosowanie tylko tych ziaren, które w historii użytkowania wykazały największą zawartość odżywczych fitoskładników.

Eko gleba i uprawa

Nasze standardy: ekologiczny nawóz, niestosowanie sztucznych środków ochrony roślin, pestycydów i środków chwastobójczych.

Maksymalna kumulacja wartości odżywczych

Zbiór trawy jęczmiennej u szczytu największego potencjału odżywczego – największej zawartości składników odżywczych.

Natychmiastowe wyciskanie z trawy jęczmiennej 100% soku.

Suszenie i mielenie w temperaturze <42°C

Nasze standardy: Ochrona przed szkodliwym działaniem światła, ciepła oraz tlenu na każdym etapie produkcji.

Unikalny proces przetworzenia polegający na kriogenicznym użyciu niskiej temperatury oraz próżniowym suszeniu.

Pakowanie próżniowe

Natychmiastowe pakowanie w atmosferze beztlenowej.

Bogactwo substancji odżywczych

Najwyższa jakość
Potężna bioaktywność
100% czystość
Unikalność na skalę światową
Niezwykłe działanie i efektywność

Test wrzącej wody

Autentyczność produktu, pełną zawartość substancji odżywczych odpowiadających świeżo wyciśniętemu sokowi z trawy jęczmiennej, wysoką aktywność biologiczną i obecność żywych enzymów można sprawdzić w łatwy sposób. Należy przygotować 2 szklanki i do jednej z nich wsypać 1 łyżeczkę Greenie®, a do drugiej 1 łyżeczkę innego produktu z młodego jęczmienia. Następnie trzeba wlać do obu szklanek gorącą wodę. W szklance z Greenie® powstaną zwarte, słabo rozpuszczalne grudki, natomiast w szklance z innym produktem proszek łatwo się rozpuści, tworząc zielony, mętny płyn. O czym świadczy powstanie grudek i dlaczego jest to pozytywna cecha? Grudki powstają po ścięciu (denaturacji) w gorącej wodzie żywych enzymów (białek) zawartych w Greenie®. Po wykonaniu testu nie należy pić Greenie® i drugiego produktu z młodego jęczmienia, gdyż zalane gorącą wodą tracą swoje właściwości odżywcze. Potraktowanie produktów z młodego jęczmienia gorącą wodą zalecamy jedynie w celach poglądowych, do wykonania testu. W innym przypadku należy zalewać Greenie® chłodną lub zimną wodą.

Inne soki jęczmienne nie wykazują podobnego efektu, gdyż żywe enzymy zostały zniszczone w trakcie procesu produkcji m.in. w wyniku oddziaływania wysokich temperatur.

Potwierdzone badaniami właściwości Greenie®

Szereg najnowszych badań naukowych potwierdza, że liście jęczmienia zbierane we wczesnym etapie uprawy, czyli przed cyklem reprodukcyjnym, zawierają liczne substancje prozdrowotne oraz wspomagające funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jedne z takich badań zostały przeprowadzone przez japońskich naukowców, a ich wyniki jednoznacznie potwierdziły, że sok wyciśnięty z młodego jęczmienia to pełnowartościowy produkt dietetyczny naturalnego pochodzenia o wysokim poziomie bio-użyteczności. Wszystkie składniki odżywcze zawarte w Greenie® są dostępne w ich naturalnej, niezmienionej formie.

Poszczególne komponenty, tj. żywe enzymy, aminokwasy, witaminy i minerały oddziałuj w Greenie® w synergistyczny sposób. Dlatego młody jęczmie jest zakwalifikowany do żywności funkcjonalnej, która wspiera organizm człowieka w codziennym funkcjonowaniu i wspomaga zdrowie.

Enzym Dysmutaza Ponadtlenkowa (SOD)

Kluczowym elementem, składającym się na wyjątkowość młodego jęczmienia jest zawartość enzymu – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Badania przeprowadzone w latach 2005 – 2007 udowadniają, że trawa jęczmienna zebrana w czasie fazy wzrostu jest bogatym źródłem enzymów katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej. Enzym ten niszczy wolne rodniki w organizmie, które uważane są wśród wielu ekspertów za główną przyczynę większości chorób. Enzym SOD jest także znany z silnie odtruwającego i detoksykującego działania. Zielony sok z jęczmienia sprawia, że ciało jest w stanie wydalać toksyny. Naukowcy i lekarze zalecają stosowanie 1/8 litra soku z trawy jęczmiennej dziennie dla oczyszczenia krwi z toksyn. Odtrucie krwi przekłada się na wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększenie procesów krwiotwórczych oraz wywołuje efekt odmłodzenia wszystkich komórek ciała, w tym skóry. SOD jest niezwykle wrażliwy na temperaturę i z tego względu jest uznany za miernik aktywności enzymatycznej produktów z trawy jęczmiennej. SOD zostaje zniszczony w wyniku działania wysokich temperatur podczas produkcji w większości produktów z trawy jęczmiennej.

Greenie®, dzięki technologii wytwarzania w temperaturze poniżej 42°C zachowuje SOD i inne żywe enzymy w pierwotnej bioaktywnej postaci.

Chlorofil

Korzystne dla organizmu człowieka właściwości chlorofilu, którego najbogatszym źródłem wśród produktów pochodzących z trawy jęczmiennej jest Greenie®, zostały niejednokrotnie przebadane naukowo i potwierdzone licznymi dowodami. Najważniejszą z nich jest niezwykle korzystny wpływ chlorofilu na krew człowieka. Chlorofil jest blisko spokrewniony z hemoglobina – czerwonym barwnikiem krwi. Chlorofil zawiera magnez jako jądro atomu, natomiast hemoglobina – żelazo.

Chlorofil wspomaga procesy krwiotwórcze i dzięki temu wspomaga zapobieganie i leczenie anemii i chorób krwi.

Okazuje się także, że przy jednoczesnym przyjmowaniu zwiększonych ilości chlorofilu i żelaza proces produkcji czerwonych krwinek przebiega szybciej, a samo środowisko hemoglobinowe ulega znacznej poprawie niż przy samej suplementacji żelazem. Dodatkowo magnez uwolniony z chlorofilu wspomaga system nerwowy oraz serce i tkanki mięśniowe. Ponadto spożywanie produktów szczególnie bogatych w chlorofil sprawia, że do komórek przedostają się większe ilości tlenu, co przyśpiesza ich podział i poprawia przemianę materii. Według artykułu, który ukazał się w Journal of National Cancer Institute, chlorofil wykazuje zdolność zmniejszania absorbcji czynnikóww rakotwórczych. Wyniki badań, które zostały przedstawione przez Cancer Prevention Resarch w 2009 roku wzmocniły pozycję chlorofilu wśród naturalnych substancji posiadających działanie przeciwnowotworowe.

Należy pamiętać, że chlorofil poddany wysokim temperaturom jest rozkładany na inne prostsze związki nieaktywne biologicznie.

Potwierdzone badaniami właściwości Greenie®

Szereg najnowszych badań naukowych potwierdza, że liście jęczmienia zbierane we wczesnym etapie uprawy, czyli przed cyklem reprodukcyjnym, zawierają liczne substancje prozdrowotne oraz wspomagające funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jedne z takich badań zostały przeprowadzone przez japońskich naukowców, a ich wyniki jednoznacznie potwierdziły, że sok wyciśnięty z młodego jęczmienia to pełnowartościowy produkt dietetyczny naturalnego pochodzenia o wysokim poziomie bio-użyteczności. Wszystkie składniki odżywcze zawarte w Greenie® są dostępne w ich naturalnej, niezmienionej formie.

Poszczególne komponenty, tj. żywe enzymy, aminokwasy, witaminy i minerały oddziałuj w Greenie® w synergistyczny sposób. Dlatego młody jęczmie jest zakwalifikowany do żywności funkcjonalnej, która wspiera organizm człowieka w codziennym funkcjonowaniu i wspomaga zdrowie.

W jęczmieniu występuje także antyoksydant o nazwie 2-0”-GIV, czyli glikozylo-izoflawonoid. Jest to unikalny i niezwykle skuteczny antyoksydant, którego obecność do tej pory nie została wskazana w żadnym innym pokarmie. 2-0”-GIV wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, chroni organizm 500 razy skuteczniej przed promieniowaniem niż witamina E oraz odwraca zniszczenia spowodowane działaniem wolnych rodników.